100 000 българи с право на германски пенсии

0
3439

Хора, които са се трудили през комунизма в ГДР, също могат да кандидатстват през поделенията на българския Национален осигурителен институт

Около 100 000 българи са активно осигурени в Германия и могат да получат немска пенсия. Това показват данните на германския осигурителен институт.

Активно осигурен означава, че имат платени осигуровки за поне един месец и продължават да се осигуряват, съобщи пред в. “24 часа” Петер Шперле от германския осигурителен институт в Берлин. Той заедно с консултанти от Берлин и Хале бе в София тази седмица, за да консултират българи как могат да си получат германската пенсия.

Всеки месец с

Над 200 души са минали през германските консултации в София за три дни. Петер Шперле (крайният вдясно) от берлинския институт също участва като консултант.

платени

Стажът в Германия важи и за българска пенсия, каза Мария Касърова от НОИ (правата жена).

осигуровки в Германия се зачита за пенсия

Ако човек е работил там по-малко от 12 месеца, пенсията му се отпуска от България, като немският стаж се признава. При работа над 12 месеца се дава германска пенсия, обясни Шперле. Тогава българският стаж се ползва за признаване правото на пенсия, но размерът ѝ се пресмята само от внесените в Германия осигуровки. Съответно месеците стаж от Германия се броят за правото на пенсия в България, но не влизат при изчисляването на размера, обясни шефката на дирекция “Европейски регламенти и международни договори” на Националния осигурителен институт Мария Касърова.

При стаж от 5 години в Германия се придобива право на пенсия. Възрастта, на която трябва да е човек обаче, е между 65 и 67 г. в зависимост от това през коя година е роден.

“Родените през 1946 г. са се пенсионирали на 65 г., но за следващите набори възрастта се увеличава с по един или два месеца и родените през 1964 г. ще се пенсионират на 67 г.”, разказа Петер Шперле.

Броят на българите, които работят и се осигуряват в Германия и могат да получат немска пенсия, е започнал да нараства рязко след 1 януари 2014 г., показва статистиката на германския осигурителен институт. Оттогава ръстът е с 25-30% всяка година, въпреки че бройката на работещите в Германия българи расте през всичките години след 1991 г.

“Важно е да се знае, че стаж, който е натрупан по времето на комунизма в бившата ГДР също се признава за германска пенсия”, обясни експертът от института в Берлин.

Много българи са работили в ГДР, главно по линия на “Балкантурист”, но не знаят правата си и не си търсят германската пенсия, показва опитът на немците. Заради това всяка година се правят консултациите в някой български град.

Националният осигурителен институт пък провежда консултации в Германия за българи, които работят в страната.

От 2008 г. са консултирани над 8000 души, обясни Шперле.

Кандидатстването за германска пенсия може да стане и от България, не е нужно хората да пътуват, обясни още Шперле. Заявлението и документите, които доказват стаж, се подават в областните поделения на Националния осигурителен институт в България.

При признаване на правото на пенсия

Германия за разлика от България признава за стаж и 8 г. образование

след навършването на 17-годишна възраст. Пред германския осигурителен институт може да се представят и български дипломи независимо дали са от университет, гимназия, или техникум.

За разлика от България в Германия няма гарантиран минимален размер на пенсията, а той зависи от натрупания стаж и заплатата, на която се е осигурявал човек, обясни немският експерт.

Германските пенсии се изчисляват по точкова система. Сравнява се доходът, върху който са плащани осигуровки, със средния доход за страната в конкретната година. В момента той е 3000 евро. Когато осигуровките съвпадат със средния доход, това отговаря на 1 точка. Ако е под него, носи по-малко от една точка, над него – повече.

В момента пенсията в Германия се изплаща в размер на 30,44 евро за всяка точка.

“Реално няма ограничение на минималния размер и при малък стаж и ниски осигуровки е напълно възможно да се получи пенсия в размер на 5 или 10 евро”, каза германският експерт.

Средната пенсия в Германия е 1100-1300 евро в момента, но това е чисто статистически, обясни Шперле. За да я получи човек, трябва да е работил 45 години винаги със средна заплата.

Максималният размер на пенсията пък теоретично е 2600 евро, но отново реално е непостижим, каза експертът от Берлин.

Някои вече вземат по 2000 евро на месец, други само по 10 евро

Германските пенсии, които се плащат на завърнали се в България хора, се изплащат през НОИ, обясни Мария Касърова от българския осигурителен институт.

Данните на НОИ показват, че има и хора, които са успели да си осигурят пенсия в размер на 2000 евро и вече си я получават в България. Имало обаче и случаи, когато немската пенсия е само 10 евро на месец.

Германските пенсии могат да се изплащат и на шест месеца, зависи от желанието на човека.

1292 души получават германски пенсии в България, а 2837 български в Германия, показват последните данни на НОИ за извършените плащания.

Много от българските пенсионери в Германия обаче вече имат и местна пенсия, която обаче получават на място там.

29 817 възрастни у нас получават доход от чужбина, от Албания няма

29 817 са българите, които през миналата година са получавали пенсии от чужбина, показват отчетите на НОИ. Бройката може да е и по-голяма, тъй като включва само пенсии, чието плащане минава през НОИ.

Само за година броят на българските пенсионери с пенсии от чужбина е нараснал с 4100 души, показват още данните на НОИ.

Българите получават пенсии от 40 държави, като повечето от тях са членки на ЕС. От тези страни, с които има сключени социални спогодби, реално само от Албания нито един българин не взема пенсия. По един пенсионер получава доходи от Корея и Исландия, а 34-ма имат пенсия от Канада.

Германия е страната, от която най-много българи вземат пенсия – 6157 души, показват още статистиките на осигурителния институт. На второ място е Гърция с 5153 пенсионери и на трето – Испания с 3374. По над 2000 пенсионери има с доходи от Чехия и Италия, а 1013 са успели да изкарат пенсия от Кипър.

Най-малка от страните в ЕС е бройката на хора, получаващи пенсия от Малта – само 16 души. Естония и Ирландия също се оказват непопулярни за български работници.

2874 пък са пенсионерите с доходи, изплащани от Русия, като това са главно дървосекачи от Коми.

Източник: 24 часа

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.