Няма недостиг на конспиративни теории за края на света, но за щастие, нито една от тях не се е оказвала вярна до момента. И все пак много хора продължават да вярват в предсказания за приближаващ апокалипсис. Ето някои от случаите, в които тези прогнози привлякоха към себе си хиляди последователи.
1. През 1910 г. френски астрономи били убедени, че Халеевата комета ще унищожи живота на Земята. Това причинило масова истерия, а и доста уникални бизнес начинания – например продажбата на „хапчета против комети“.
2. През 90-те години на XX в. тайванецът Чен Хон-мин основал религиозна група, преместил се в САЩ и разказвал наляво и надясно, че на 31 март 1998 г. Бог ще слезе на Земята в космически кораб и ще вземе със себе си само Чен и неговите последователи. След като това не се случило, „пророкът“ все пак признал, че е говорил пълни глупости.
3. През 2000 г. се разпространил слух, че бъг ще удари всички компютри по света и това ще доведе до постепенно изчезване на цивилизацията. По това време милиони долари били похарчени за обновяване и защита на компютърните системи.
4. През 2008 г. много хора се опасяваха, че Големият адронен колайдер в ЦЕРН ще отвори черна дупка, която буквално ще „засмуче“ света. Учените се принудиха да обясняват, че дори и малка черна дупка да бъде създадена, тя ще се дезинтегрира веднага.
5. Радио и телевизионният „пророк“ Харолд Кампинг предрече, че светът ще свърши на 21 май 2011 г. По думите само 3% от населението щеше да оцелее. Много християнски канали в Щатите разпространяваха тези приказки, а когато нищо не се случи, Кампинг заяви, че това било „невидим Ден на страшния съд“.
6. Кой може да забрави истерията около „предсказанията“ на маите за края на света през 2012 г.? Според проучване на Reuters тогава 10% от хората на планетата са били убедени, че това наистина ще се случи. Теорията тръгна от факта, че календарът на маите предполагаемо свършва тогава. По-късно дори бе заснет игрален филм с името „2012“.
7. Нумерологът Дейвид Мийд заяви, че е използвал геометрията на пирамидите в Гиза, за да изчисли, че светът ще свърши на 23 септември 2017 г. Той твърдеше, че друга планета ще се сблъска със Земята и ще я унищожи. Е, за щастие денят мина и замина и нищо такова не се случи.
Източник: еxpert.bg

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.