Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията около запазения му гроб, за който египтяните твърдяха, че е дело на проклятие, най-накрая се разкри.
Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър и още с първите разкопки се забелязва, че тя е непокътната. Голяма част от работниците, които са влезли в нея, заедно с откривателя умират при неизяснени обстоятелства.
Тогава суеверните египтяни разпространяват слуха, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на различни заклинания, за да не се нарушава вечния сън на младия владетел и да не бъдат разграбвани богатствата, които според египетската традиция трябва да придружават мъртвия в отвъдния свят.
Според учените обаче причината за тази масова трагедия е черна плесен. Плесента е покривала цялата мумия на Тутанкамон и се е ширила из цялата му гробница.
Спори на плесента, която представлява малки гъби, проникнала в белите дробове на откривателите, а от белите дробове чрез кръвта се разпространила до мозъка и причинила смъртта.
Черната плесен е известна още като мухъл и за нея се споменава още в Корана. Свещената книга на мюсюлманите съветва, ако човек открие в дома си плесен, той трябва да го напусне и да го изгори, защото плесента е вредна.
Но не всички видове плесен е вредна. Има и благородна плесен – онази, от която е извлечен пеницилинът – първият в света познат антибиотик от изследователя Флеминг.
Има и друг вид плесен, която специално се прибавя към различните сирена като Датско синьо сирене. Тя също е наситена с пеницилин и е полезна за организма.
Теорията, че пирамидите са благодатна почва за развитието на бактерии, които носят смъртоносни вируси е на Филип Ванденбург.
Една от теориите за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.
Според професор Луис Булгарини е много вероятно египтяните да са използвали атомна радиация за защита на светите места.

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.