Ако планирате пътуване до далечна страна като Япония, трябва да очаквате, че някои обичаи ще бъдат доста различни от тези, с които сте свикнали. Дори да знаете, че хората си разменят поклони за поздрав и си събуват обувките на вратата, други неща могат да ви се сторят по-странни.

1. Числото 4 се избягва.

Древният йероглиф за 4 е подобен на този за думата „смърт“. Практиката на избягване 4, известен като „Тетрафобия,“ е често срещана в Югоизточна Азия. Така както на Запад някои сгради нямат 13-ти етаж.

2. Да вървиш и да се храниш е грозно.

Въпреки че е приемливо в повечето западни страни, да ядеш докато ходиш или пътуваш с влак се счита за немарливо поведение в Япония. Сладоледът е изключение.

3. Хотели с капсули вместо стаи

Те се използват предимно от пътуващи бизнесмени и хора, които са се забавлявали до късно и са пропуснали влака за дома. Общо взето, за хора, които просто искат да се строполят да спят някъде.

4. Сърбането е приемливо (и дори препоръчително).

Ако сърбате, това е знак, че се наслаждавате на храната. В действителност, ако не сърбате, домакините могат да решат, че храната не ви харесва.

5. Чехли навсякъде.

Очаква се, че хората си събуват обувките, когато влизат в затворени помещения – частни домове, храмове, традиционни ресторанти, а понякога и музеи. Има дори чехли, които са специално за банята, така че ще трябва да свалите вашите домашните чехли и да обуете чехлите за баня. По принцип, всеки път, когато видите редица от чехли в Япония, просто обуйте един чифт.

6. Хората могат да използват рамото си като възглавница във влака.

В Япония е допустимо да оставите непознат човек да използва рамото ви като възглавница. Не че ще го направи умишлено, по-скоро в някакъв момент някой ще окапе от умора след дългия работен ден и главата му може да се озове на рамото ви.

7. Да си духаш носа на публично място е напълно неприемливо.

Секненето на публично мястно е не само невъзпитано, а чисто и просто гадно в очите на японците. Карайте на подсмърчане, докато не намерите подходящо място (например обществена тоалетна).

8. Бакшишът е неуважение.

Да оставиш пари в повече не само се счита за грубо (или дори обидно), но може да доведе до объркване, защото просто никой не го прави. Има немалко истории за сервитьори, които се опитвали да настигнат клиента по улицата, мислейки че си е забравил парите. Ако сте наистина силно впечатлени от обслужването и искате да се отблагодарите, може да оставите малък подарък.

9. Винаги носете подарък на домакините.

Да бъдеш поканен в дома на някого е чест, така че трябва да отговорите на жеста с малък подарък за домакина. Подаръкът не трябва да бъде сложен или скъп, но обикновено се опакова колкото се може по-старателно, с луксозна хартия и панделки. Ако някой ви предлага подарък, го приемете, но попротестирайте леко от куртоазия. Не го отваряйте пред тях.

10. Не си пълнете чашата сами.

Точно както и в други страни, първо обслужвате гостите, и накрая себе си. Въпреки това, когато става дума за напитки, не пълнете собствената си чаша. Някой друг вероятно ще го направи вместо вас. И чакайте някой да каже „Kanpai“ (Наздраве!) преди да пиете.

Източник: ViralNova

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.