10 конструктивни недостатъка в дизайна на човека

0
3612

Смята се, че човешкото тяло е една добра биологична машина, в която всички “ подробности “ внимателно и мъдро са подредени от природата за да работи възможно най-ефективно. Но ако се вгледате внимателно, лесно ще се уверите, че това не точно така.


1. Двойна функция на глътката

Фактът, че ние използваме един и същ канал – глътката – и за хранене и дишане, е коствал живота на милиони хора в историята, които са починали от случайно задушаване по време на хранене .
 
2 . Невъзможност за биосинтез на витамин С

Витамин С е от жизнено значение – той играе решаваща роля в синтеза на колаген, и е също така антиоксидант. Въпреки това, хората (както и примати , морски свинчета , някои видове прилепи и птици  в хода на еволюцията са загубили способността си да  създават свой  собствен и са принудени да си го набавят чрез храната. Липса на витамин С води до отслабване на имунната система и , в тежки случаи до скорбут .

3 . Неудобният  пикочен канал при мъжете

Пикочните пътища у мъжа лежат върху  простатната жлеза  вместо да я заобикалят – като резултат при  подуване на канала ( например поради възпаление ) се блокира сексуалната функция .

4 . Близостта на гениталиите и изхода на ректума

Такова „съседство“ е неудобно и нехигиенично, и води до разпространението на инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур, особено при жени (не забравяйте , дами, отпред назад).

5 . Многофункционалността нашите гениталии

Използването на едни и същи органи за отстраняване на отпадъците и възпроизвеждане,  е възможно и оправдано от гледна точка на дизайна, но предизвиква  много неприятности при експлоатация. Така например , в процеса на полово сношение бактериите могат да влязат в пикочния канал , което води до инфекции на репродуктивните органи , хламидии , и какво ли не още.

 
6 . Много тесен детероден канал

Жените раждат много болезнено – и всичко е защото  майката природа е дарила жените с твърде тесен родов канал . В допълнение към дискомфорта, тази анатомична особеност увеличава рисковете от   родови травми при майката и детето. Очевидно , прекомерното стесняване на родовия канал е в резултат на бързия еволюционен скок на човека.

7 . Претоварване на гръбначния стълб

Еволюцията е дарила човека с изправено ходене на  два крака, а това предизвиква проблеми в гърба . Палеонтологът  Брус Латимър обяснява:

„Когато хората започнали да се движат вертикално,  гръбнакът им еволюира за да стане по-твърд и приспособен, например, за катерене по дървета и скали.

Въпреки това, за да се задържа тялото над кръста в изправено положение , да държи  главата си и да не пречи на раждането,  гръбначния стълб не трябва да е прав, а да има S -образна форма. Всичко, което хората носят над талията,  създава натиск върху гръбначния стълб, което води до изкривяване , хронична умора и болки в гърба . Ако добре се грижим за гърба си, гръбначният стълб може да работи без проблеми 40-50 години . “
 
8 . Прекалено сложното устройството на човешките крака

Антропологът Jeremy DeSilva от  Boston University разказва :

„Нашите крака съдържат толкова много „??части“ , тъй като това е трябвало на нашите предци примати за да се движат по клоните на дърветата . Но от тогава, откакто  ние „сме слезли от дърветата“ и сме започнали да се движим по твърда земя, краката са се променили за да станат по-устойчиви.

Палецът вече не е против другите пръсти и сводът се огъва за да работи като амортисьор . Но проблемът е, че в краката все още има твърде много движещи се части и ставни връзки, чиято роля за  движението на съвременния човек не е твърде важна. Поради това , ние имаме такива “ хубави“ неща като разтягания, счупени глезен и т.н.

Много по-удобна щеше бъде такава структура, която е подобна на ,например, щраусите – глезена и пищяла са с  твърда структура, и има само два пръста, като те  участват в управлението на движението. Защо имаме такива крака ? Може би , защото човешката еволюция е все още твърде „млада“ – щраусите са получили краката си преди около 230 милиона години в ерата на динозаврите, докато човек ходи изправен само  5  милиона години“.

9. Коленете    също не  са много „дообмислени“

Поради същата причина –   претоварването от изправено придвижване , което усложнява функционирането на коляното. Принудени сме  да  разпределяме теглото си само върху два крайника, което води до болки и артрит .

10. Само един набор от зъби

Ние  имаме само един набор от зъби за цял живот – и според  статистиката, можем да ги запазим в пълен състав до максимум 35 години. Зъбите не се обновяват – още едно доказателство, че  хората имат само една основна функция : раждането на децата и (относително кратък ) период за полагане на грижи за тях. И нищо повече. / 30ДУМИ

 

Напиши коментар

Loading Facebook Comments ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.